vineri, 15 septembrie 2017

Instructiuni de folosire

   Daca te-ai speriat vreodata ca nu-ti gasesti cheile de la casa, ai simtit ca te trec toate apele si ca nu ai aer, nu suferi de anxietate. Daca ti s-a pus un nod in gat in doua ocazii, pentru ca aveai de vorbit in public, nu suferi de anxietate. Da, atacuri de panica poate avea oricine, oricand, din senin chiar, fara sa fi resimtit anxietate constient in alte dati. Daca nu suferi de anxietate si nu ai trecut prin vreun episod anxios debilitant, nu da niciodata sfaturi unei persoane cu anxietate. Dar niciodata. O poti face doar daca esti psihoterapeut (si sfatul iti este cerut si persoana este in proces terapeutic cu tine) sau daca esti medic psihiatru. Sfaturi poate da numai si numai o persoana care s-a luptat cu asta si care stie exact prin ce trece un anxios.
   Nu indrazni vreodata sa judeci o persoana cu anxietate sau sa o faci sa simta ca e vina ei in vreun fel. Poate este vina ei, ca nu a cautat ajutor mai devreme. Ca nu a stiut sa isi recunoasca limitele, corpul, sufletul. Dar nu ai dreptul sa judeci. Poti sa o faci, dar e cel mai probabil ca nu veti mai fi vreodata prieteni dupa asta.
   Fii acolo. Daca vrei sa ajuti cu ceva fii acolo, in tacere, poate tinand persoana de mana. Asta ajuta, pentru ca cel ce sufera se simte cumva conectat cu lumea exterioara si nu se mai simte atat de singur. Am tinut multe persoane straine de mana cand aveau un atac de panica. Niciuna nu m-a respins vreodata. Incercati. Nu muscam. Lasa persoana sa vina inspre tine fara presiuni. Daca simte ca poate vorbi cu tine se va deschide si sa stii ca are mare incredere in tine, pentru ca face asta.
   Nu-ti exclude prietenul/iubitul/iubita/vecina/colegul anxios din activitatile pe care le faceati. Accepta-i insa limitele de moment si nu-ti da ochii peste cap nici nu fa vreun big deal daca se ridica si pleaca in mijlocul unei conversatii. Are nevoie de aer, de liniste, are nevoie sa respire.
   Comporta-te intotdeauna normal, e acelasi om. Nu-i mai bun, mai rau, mai prost sau mai destept. Nu i-a crescut nimic in plus. Are acelasi creier pe care si-l foloseste, te asigur.

   Daca ai citit pana aici, ai sitit si ce e cu bold/italic. Reciteste. E vorba despre cum e normal sa te comporti cu ORICE persoana, fara intrat cu bocancii in viata altcuiva, fara judecat ceva despre care tu nu ai habar, fara sfaturi pe care nu ti le-a cerut nimeni.

   Persoana care sufera de anxietate e un om normal, dar care se teme, cateodata nici noi nu stim de ce. Poate e mai normala decat altcineva care isi baga gunoiul sub pres, sub masca unei puteri aparente. Face aceleasi lucruri pe care le fac toti, in marea majoritate a timpului. Are familie, are un job, merge la cumparaturi, face sex. Nu-i vreun alien. Nu-i nebun(a). Bonusul e ca are o empatie si o inteligenta emotionala cum rar vei gasi. 
     
   Pentru orice intrebari, va stau la dispozitie in casuta de comentarii. Vor fi publicate doar dupa ce ma asigurati ca doriti asta.

xoxo, Ralu.



Sursa foto: www.healthyplace.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu